ARAÇ BİLGİSİ VE MOTOR SORULARI-16

Motor ve Araç Bilgisi Soruları 16

1- Soğutma sisteminin parçası aşağıdakilerden hangisidir?

a. Kondansatör (meksefe) b. Konjektör
c. Alternatör                      d. Termostat

2- Hava soğutmalı motoru, su soğutmalı motordan ayıran özelliklerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

a. Akümülatörün olmaması
b. Radyatör – su pompasının olmaması
c. Silindir kapağının olmaması
d. Yağlama yağının olmaması

3- Vantilatör kayışı kopmuş ise aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?

a. Motor suyuna yağ karışır b. Motor suyu soğur
c. Motor hararet yapar d. Motor hemen durur

4- Motorun hararet yapmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Termostat arızalıdır
b. Motorda termostat yoktur
c. Vantilatör kayışı sıkıdır
d. Hararet (ısı) göstergesi arızalıdır

5-Aşağıdakilerden hangisi şarj sistemi elemanıdır?
a. Distribütör     b. Endüksiyon bobini
c. Platin       d. Konjektör (regülatör)

6-Motor çalışırken şarj (ikaz) lambası yanıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Marş motoru arızalıdır b. Far ampulleri yanmıştır
c. Alternatör arızalıdır d. Fan motoru arızalıdır

7- Farların bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a. Far ayarı yapılır
b. Far ampulleri daha güçlü ampullerle değiştirilir
c. Far ampulleri yağlanır
d. Far ampulleri hidrolik yağı ile temizlenir

8- Araçta kısa farlar yakıldığında kaç metreyi aydınlatması gerekir?
a. 50 b. 45 c. 35 d. 25

9- Kavrama (debriyaj) sisteminin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Motordan vites kutusuna gelen hareketi krank miline vermek
b. Motordan vites kutusuna gelen harekeli isteğe göre kesmek veya verim
c. Motorun hareketini supaplara vermek
d. Motorun hareketini kam miline vermek

10- Debriyaj balatasının sıyrılarak aşınmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Ani ve sert kalkış yapmak
b. Aracı hızlı kullanmak
c. Aracı yavaş kullanmak
d. Yağ seviyesini kontrol etmemek

11- Aracın hızını ve torkunu ayarlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
a. Kavrama (debriyaj) b. Vites kutusu (Şanzıman)
c. Süspansiyon    d. Yaylar
12- Vites kutusunun bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisine bakılır?
a. Antifriz kaçağının olup olmadığına
b. Asit kaçağının olup olmadığına
c. Yağ kaçağının olup olmadığına
d. Elektrolit kaçağının olup olmadığına

13- Diferansiyelin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Aracın tam gazla gitmesini sağlamak
b. Aracın durmasını sağlamak
c. Araca ilk hareketi vermek
d. Vites kutusundan gelen hareketi akslara vermek

14- Düz yolda belli bir hızdan sonra araçta titreşimler oluşursa muhtemel arıza nedir?
a. Eksantrik milinde balanssızlık vardır
b. Alternatörde balanssızlık vardır
c. Lastiklerde balanssızlık vardır
d. Pistonlarda balanssızlık vardır

15- Aracın lastikleri ne zaman kontrol edilir?
a. Araca binileceği zaman b. Haftada bir
c. Altı ayda bir d. Günde bir

16- Motor (kompresyon) freninin etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Taşıtı hızlandırır      b. Frenleme çok zayıflar
c. Motorun soğutması hızlanır d. Taşıtı yavaşlatır

17-Araçta fazla yakıt sarfiyatının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Frenlerin gevşek olması b. Frenlerin sıkı olması
c. Frenlerin yağlı olması d. Frenlerin normal olması

18. Hidrolik frenlerde westinhause (hidrovak) vakum hortumu patlaksa etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Fren pedalı çok sertleşir b. Fren pedalı çok yumuşar
c. Merkez pompası sıkışır d. Kompresör sıkışır

19- Ön tekerleklerde düzensiz lastik aşıntısının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Direksiyon boşluğu fazladır b. Amortisörler arızalıdır
c. Helezom yayları arızalıdır d. Rot ayarı bozuktur

20- Yeni bir araçta rodaj zamanı doluncaya kadar aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?
a. Fazla sürat yapılır b. Fazla sürat yapılmaz
c. Rölantide gidilir d. Ani fren yapılır

CEVAPLAR:
1 – D 11 – B
2 – B 12 – C
3 – C 13-  D
4 – A 14-  C
5 – D 15- A
6 – C 16- D
7 – A 17- B
8 – D 18- A
9 – B 19- D
10- A 20- B

Add Comment

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]