ARAÇ BİLGİSİ VE MOTOR SORULARI-21

 Motor ve Araç Bilgisi Soruları 21

1- Aracın direksiyon boşluğu artmış ise sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a. Direksiyon kutusu ayan bozuktur
b. Direksiyon mahruti dişli ayarı bozuktur
c. Direksiyon istavroz dişli ayarı bozuktur
d. Direksiyon aks dişlisi ayarı bozuktur

2- Rot ayarı bozuk olan bir araçta aşağıdaki durumlardan hangisi meydana gelir?
a. Arka lastikler ortadan aşınır
b. Ön lastikler içten veya dıştan aşınır
c. Direksiyon mili eğilir
d. Direksiyon kovanı eğilir

3- El freni çekik vaziyette unutulup yola devam edilirse aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?
a. Kam mili ısınır, fren tutmaz
b. Krank mili ısınır, fren tutmaz
c. Frenleme sisteminin hidroliği azalır
d. Kampanalar ısınır, fren tutmaz

4- Frene basıldığında etkili bir frenleme olmuyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Hidrolik yağı seviyesinin yüksek olması
b. Balataların ve fren sisteminin aşınır ısınması
c. Fren pedal boşluğunun az olması
d. Rot ayarının bozuk olması

5-Fren yapılınca aracın hızı azalmıyorsa arıza aşağıdakilerden hangisidir?
a. Hidrolik kalmamıştır b. Akslar arızalıdır
c. Diferansiyel arızalıdır d. Kavrama kaçırıyordur

6-Isıdan dolayı lastiklerin hava basıncı fazlalaşmış ise aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a. Lastiklerin havası olduğu basınçta bırakılır
b. Aracın yükü azaltılır
c. Aracın yükü çoğaltılır
d. Lastiklerin havası azaltılır

7- Aracın lastikleri üzerinde bulunan rakamlar aşağıdakilerden hangisini belirtir?
a. Lastiğin ısısını b. Lastiğin havasını
c. Lastiğin ebatlarını  d. Lastiğin yoğunluğunu

8- Diferansiyelin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Aracın durmasını sağlamak
b. Araca ilk hareketi vermek
c. Aracın Sam gazla gitmesini sağlamak
d. Vites kutusundan gelen hareketi akslara iletmek

9- Vites kutusunun bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisine bakılır?
a. Asidine b. Antifrizine c. Yağına d. Elektrolitine

10- Aracın hızını ve torkunu ayarlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
a. Vites kutusu (Şanzıman) b. Kavrama (debriyaj)
c. Süspansiyon d. Yaylar
11- Aşağıdakilerden hangisi debriyajın kaçırma sebebidir?
a. Direksiyon kutusu arızalıdır
b. Şanzıman dişlileri arızalıdır
c. Diferansiyel ayarı uygun değildir
d. Debriyaj balatası aşınmıştır

12- Kavrama (debriyaj) sistemi aracın neresinde bulunur?
a. Krank mili ile volan arasında
b. Vites kutusu ile şaft arasında
c. Diferansiyel ile tekerlekler arasında
d. Volan ile vites kutusu arasında

13- Aracın farlarından biri sönük yanıyorsa
sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?
a. Akü boşalmıştır
b. Far kablo bağlantıları gevşektir
c. Akü kablo bağlantıları gevşektir
d. Marş kablo bağlantıları gevşektir

14- Flaşörün görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Fren lambaların yanıp sönmesini sağlar
b. Sinyal lambaların yanıp sönmesini sağlar
c. Geri vites lambaların yanıp sönmesini sağlar
d. Park lambaların yanıp sönmesini sağlar

15- Aşağıdakilerin hangisi şarj sisteminin
elemanlarından biri değildir?
a. Alternatör b. Konjektör (regülatör)
c. Distribütör d. Şarj göstergesi

16- Motor çalışırken şarj göstergesi değer
göstermiyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Fan motoru arızalıdır b. Kalorifer hortumu arızaladır
c. Vantilatör kayışı kopmuştur d. Fan müşiri arızalıdır

17- Fan soğutuculu bir araçta motor hararet yapıyorsa
muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?
a. Fan motoru elektrik bağlantısı çıkmıştır
b. Şarj sistemi arızalıdır
c. Yakıt sistemi arızalıdır
d. Ateşleme sistemi arızalıdır

18. Motorun hararet yapmasının sebebi aşağıdaki-
lerden hangisidir?
a. Radyatör suyunun fazla olması
b. Vantilatör kayışının gergin olması
c. Radyatör peteklerinin açık olması
d. Radyatör peteklerinin tıkalı olması

19- Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Vantilatör kayışı çok gergindir b.Vantilatör kayışı kopmuştur
c. Distribütör arızalıdır d. Bujiler arızalıdır

20- Soğutma sisteminin parçası aşağıdakilerden hangisidir?
a. Kondansatör b. Termostat c. Alternatör d. Konjektör

CEVAPLAR:
1 – A 6-A       11 – D 16-C
2 – B 7-C        12 – D 17-A
3 – D 8-D       13-  B 18-D
4 – B  9-C        14-  B 19-B
5 – A 10-A       15- C 20-B

Add Comment

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]