ODY belgesini kısaca tanımlamak gerekirse; karayolları taşımacılığı yapan firma çalışanlarından özellikle orta düzey yönetici olmak isteyenlerin almaları zorunlu olan resmi bir belgedir. ODY kelime olarak Orta düzey yönetici kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir kelimedir ve Karayolları Taşımacılığı Yönetmeliklerine göre verilir. Belirlenen kriterlere uyulması durumunda alınabilecek bu belge ile çalışanlar, iş pozisyonlarını yükseltebilirken aynı zamanda mesleki yeterliliklerini de belgelendirmiş olurlar.
Taşımacılık sektöründe çalışan ve hedefi orta düzey bir yönetici pozisyonuna gelmek olan bireyler için bir nevi mesleki yeterlilik ölçeğidir de denilebilir. Peki; karayolu taşımacılığı sektörü içerinde yönetici olarak yer alan veya yer almak isteyenler için olmazsa olmazlardan olan ODY belgesinin ne olduğuna bir göz atalım.
Rehber →
Ody Belgesi Nedir?
Bilindiği gibi her işin bir prosedürü vardır ve karayolu taşımacılığı yapan firmaların da uyması gereken kurallar, yönetmeliklerle belirlenir. ODY belgesi, bu sektörde orta düzey bir yönetici olmak isteyen çalışanların, Karayolu Taşımacılık Yönetmeliklerinin belirlediği kriterleri yerine getirdikten sonra, aldığı bir belgedir. Bu belgeyi almak için, verilen eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanması ve yapılan sınavda başarılı olunması koşulu vardır. Bu yönetmeliklere göre B1, C2, L1 yetki belgesi sahiplerindeki gibi belirlenen evraklar yanında yetki belgesi olan T1 yetki belgesi sahiplerinin de almaları gerekir. Ve kariyer merdivenlerini tırmanırken sonrasında ÜDY veya ODY belgelerini almaları şarttır. Eğitim ve sınavları başarılı bir şekilde tamamlayan bireyler, 4 farklı türdeki belgelerden herhangi birini almaya hak kazanırlar.
Ody Belgesi nedir?: http://www.disticaretkursu.pro/ody-belgesi-nedir.html
Bu belgeler sırasıyla;
- Ody 1 Belgesi,
- Ody 2 Belgesi,
- Ody 3 Belgesi,
- Ody 4 Belgesi.
ODY Belgesi Nasıl Alınır?
Yukarıda belirlediğimiz yetki belgelerine sahip olan bireyler, istedikleri takdirde en az ortaokul mezunu olmak kaydı ile ODY belgesini almak için müracaatta bulunabilirler. Verilen mesleki yeterlilik eğitimlerini tamamlamasının ardından yapılacak olan sınavları başarılı bir şekilde geçmeleri durumunda, bu evrakı almaya hak kazanırlar. Bunun yanında kişi şayet üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmuşsa, verilen eğitimleri almaya gerek kalmadan direkt olarak da sınava girebilir. Alınacak olan ODY belgesinde, kesinleşmiş bir tarih bulunamaması yanında kişilerin operasyon yöneticisi, operatör, uzman, şef, idareci veya müdür sıfatlarıyla anılmasının avantajları göz ardı edilmemelidir. Bu avantajlar kişilerin kariyer hedeflerinde onları rakipleri arasında bir adım öne geçirecek bir fırsat olacaktır.
ODY Belgesi Kiralama
Ody belgesi kiralama kaç lira ya da kiralama işlemi nasıl yapılır gibi sorular çok gelmekte olduğu için kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı duyduk. Bu belgeler kişiye özel bir belgedir. Belgeye sahip olan kişinin belgesinin kiralanması ise söz konusu dahi değildir. Ody belgesine sahip bir kişi taşımacılık yapan firmalarda yönetici olarak çalışabilir.
Geçiş üstünlüğü Yazımızı Okuyabilirsiniz.