Yeni Ümit Forklift Ehliyeti

Motorda Tekleme Neden Olur? Motorda Tekleme Sorunu

Motorda tekleme sorununun ortaya çıkmasının birbirinden farklı pek çok sebebi olabilir. Zira motor mekanizması çalışma sırasında aslında pek çok sistemi ve başka alt mekanizmaları içerisinde barındırmaktadır. Bu alt mekanizmalarla ilgili birtakım problemlerin yaşanması akabinde tekleme problemi gözlenebilir. Dolayısıyla motorda tekleme gibi problemlerin gözlenmesi durumunda uzman bir yetkili servis tarafından profesyonel destek almak bu sorunun tamamen çözülmesi için önem arz etmektedir.

Motorda Tekleme Sorunu

Motorda Tekleme Sorunu

Motorda Tekleme Sorunu Nedir?

Motorda tekleme sorununun altında yatan asıl durum ateşleme sisteminde bulunan ve ateşleme sisteminin çalışmasını sağlayan bir parçanın arızalanması akabinde yakıtın verimli sayılabilecek düzeyde yıkılmasının engellenmiş olması durumudur. Böyle bir durum yaşandığında bu durum “motorda tekleme” olarak adlandırılmaktadır.

Motorda Tekleme Sorununun Altında Yatan Sebepler

Motorda tekleme yaşanmasının altında onlarca problem yatıyor olabilir. Bu problemleri örnek olarak buji kablolarının arızalı olması, bujilerin kirlenmiş olması ya da porselenlerin kırılmış olması gibi sorunlar gösterilebilir. Dolayısıyla motorda tekleme problemi ile karşı karşıyaysanız bu problemin en büyük ve en kesin çözümü öncelikle bu probleme sebep olan arızanın keşfedilmesi durumudur. Motorlarda tekleme probleminin altında yatan sebebin bulunması ise uzman yetkili servisler tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Motorda tekleme gözlenmesine sebep olan diğer durumlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Akü geriliminin düşük olması,
  • Şarj dinamosu geriliminin düşük olması,
  • Platinlerin yanmış olması ya da platin ayarlarının yanlış ayarlanmış olması,
  • Silindirlerdeki ateşlemenin zayıf olması,
  • Distribütör kapağının ya da makarasının arızalı olması,
  • İkinci devrede direnç, zayıf bağlantı ya da kısa devre gözlenmesi,
  • Supapların sıkışmış olması,
  • Bir devrede direnç ya da kısa devre olması,
  • Silindir kapak contası patlamış olması,
  • Supap yaylarının kırık olması,
  • Hava ve benzin karışımının aşırı zengin ya da aşırı zayıf olması,
  • Emme manifoldu contasının hava kaçağı yapıyor olması,
  • Kondansatörün arızalı olması,
  • Buji kablolarının kısa devre yapıyor olması,
  • Muhafaza borusunun düzgün bir şekilde şasilenmemiş olması,
  • Buji tırnak aralıklarının çok açık olması,
  • Bujilerin ıslanmış olması,
  • Buji porseleninin içten olacak şekilde arıza yaşaması,

Yukarıda yer alan bu ve bunlar gibi sebepler akabinde motorda tekleme durumunun gözlenmesi söz konusu olabilir. Dolayısı ile motorlarda tekleme sorununun üstesinden gelebilmek için öncelikli olarak bu sorunun kaynağını doğru bir şekilde tespit edebilmek gerekmektedir.

Motorda Tekleme Her Zaman Büyük Bir Sorun Mudur?

Motorda tekleme bazı durumlarda büyük sorunlar teşkil edebilir. Fakat bu daima motorda tekleme yaşanması durumunda büyük sorunların da beraberinde geleceği manasına gelmez. Zira bazı zamanlarda ateşleme sisteminde düzensizlik gözlenmesi akabinde otomobil motorunda tekleme problemi söz konusu olabilir. Bunun dışında devirsiz vites değiştirmek de motorun zorlanması yüzünden motorunuzda tekleme yaşamasını sağlayabilir. Bunun büyük bir problem olmadığını söylemek mümkündür. Fakat devirsiz vites değiştirmek durumunda motora fazla yük binmesin den kaynaklı olarak yakıt tüketimini doğrudan olumsuz bir şekilde etkiler ve ilerleyen zamanlarda daha büyük problemlerin gözlenmesine sebep olabilir.

İlginizi Çekebilir: Araç Arıza İşaretleri

Benzinli Otomobil Sürüş Esnasında Neden Tekler?

Sürüş esnasında motorda tekleme gözlenmesine sebep olan problemler buji kabloları, akü ve ateşleme bobini ile alakalı olabilir. Buji kablolarında arıza gözlenmesi durumunda motorda tekleme yaşanabilir. Ayrıca akünün ya da yakıt enjektörünün arızalanması keza tekleme gözlenmesinin sebepleri arasında bulunabilir. Bunlarla birlikte ateşleme bobinindeki arıza da motorda tekleme gözlenmesine yol açabilir. Ateşleme bobininin her 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekmektedir. Ateşleme bobininin değiştirilmemesi sebebiyle teklemenin yaşanması da muhtemeldir.

Benzinli Otomobil Hızlanma Esnasında Neden Tekler?

Benzinli otomobil hızlanırken motorda tekleme probleminin gözlenmesinin en temel sebebi motorun zorlanıyor olmasıdır. Motor aracın hızlanması durumunda zorlanma yaşaması sebebiyle teklemeye müsait bir biçim kazanır. Bu durumda problemin daha iyi anlaşılabilmesi adına yüksek hızda bekleme esnasında aniden gazı kesin. Gözün aniden kesilmesi sonrasında motorun çalışmasında herhangi bir sıkıntı gözlenmiyorsa problemin AKS boşluğundan kaynaklı olması da ihtimaller dahilindedir.

Motorda Tekleme Sorunu Nasıl Çözülür?

Motorda tekleme probleminin aşılması için sistematik bir çalışma gerekmektedir. Öncelikle motorlarda tekleme probleminin kaynağı bulunmalı ve bu problemin çözülmesi sağlanmalı. Bu sebeple İlkin motor kaputunun altında yer alan ateşleme elemanları kontrol edilmelidir. Soketlerin herhangi birinin hava değişiminden kaynaklı olarak gevşemesi akabinde motorda tekleme probleminin gözlenmesi ihtimaline karşı soketler kontrol edilir. Akabinde aracın çalıştığı esnada buji kablolarının sırayla sökülüp tekrar takılması ve bu sırada motordaki ses değişimine dikkat edilmesi gerekir. Bu ve bunun gibi kontroller akabinde yetkili bakım servisinde bulunan uzman kişiler tarafından tekleme sorununun kaynağı keşfedilir. Tekleme sorununa sebep olan arızalı parça bulunduğunda bu parçanın onarılması ya da değiştirilmesi söz konusu olur. Akabinde tekleme sorunu ortadan kaldırılmış olur.