Rehber →
GELEN TRAFİKLE KARŞILAŞMA HALİNDE GEÇİŞ KOLAYLIĞI SAĞLAMA KURALLARI
Araç sürücüleri;
a-) İki yönlü trafiğin kullanıldığı yollarda; karşı yönden gelen araçların hareketini zorlaştıran bir durum varsa, geçişi kolaylaştırmak için yer ayırmak, aracını sağ kenara yanaştırmak, gerekli hallerde sağa yanaşıp durmak,
b-) Tehlikeli eğimli yollarda karşılaşma hallerinde; çıkan araç için geçiş güç veya mümkün değilse, güvenli geçişi sağlamak üzere, inen araçlar, varsa önceden sığınma cebine girmek, sığınma cebi yoksa sağ tarafa yanaşıp durmak, çıkan araç için manevra imkanı bulunmadığının açıkça anlaşılması halinde de geri gitmek,
c) Taşıt yolunun dar olduğu yerlerde aksini gösteren bir trafik işareti yoksa;
1- Motorsuz araçları sürenler motorlu araçlara,
2- Otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, LTT, iş makinelerini sürenler yazılış sırasına göre kendisinden önceliklere, geçiş hakkı vermek suretiyle geçiş kolaylığı sağlamak zorundadırlar. .
Dar Yollarda Geçiş Kuralları
Trafik ışıklarının ve trafik polisinin olmadığı yollarda araç sürücüleri daralan yollarda birbirine yol vererek geçişi kolaylaştırmaları gerekir. Peki hangi araç hangi araca yol vermesi gerekiyor? Aşağıda araç türlerine göre geçiş hakkı kuralları geçerlidir.
- Otomobil
- Minibüs
- Kamyonet
- Otobüs
- Kamyon
- Arazi taşıtı
- Lastik tekerlekli traktör
- İş makinesi
- Motorsuz araç
Sıralama yukarıdaki gibidir. Geçiş hakkı aşağıdan yukarıya doğru verilir.
Örneğin; Motorsuz araçlar, iş makinesine yol vermeleri gerekir. Minibüs ise otomobile yol vermelidir. Kamyon ise otobüse yol verir.